De IJsbreker A’dam

Het tweelaagse L-vormige schoolgebouw is gelegen op de hoek van de Chrysantenstraat en de Distelweg, een belangrijke toegangsweg van het gebied Buiksloterham. De school is gebouwd in 2010, vooruitlopend op de stedelijke herstructurering in de Buiksloterham. In de vormgeving van het exterieur is aansluiting gezocht bij de van oorsprong industriƫle bebouwing in de omgeving.
Het nieuwe schoolgebouw biedt ruimte aan twee basisscholen, een gezamenlijke gymzaal en een buitenschoolse opvang. De gymzaal kan apart worden gebruikt door derden. Het buitenterrein vormde onderdeel van het ontwerp.
De gezamenlijke entree van de twee basisscholen bevindt zich aan de pleinzijde in de oksel van het gebouw. De luifel boven de entree zorgt voor een besloten binnenkomst.
De gymzaal heeft een eigen entree aan de straatzijde. Door de toepassing van gekleurde glaspanelen bij de entree van de scholen ontstaat warm licht in het gebouw. De gebruikte kleuren voor de afwerking in het interieur zijn afgestemd op deze gekleurde glaspanelen.
Het gebouw staat op een zwarte plint. Door de gevels af te werken met horizontaal gemonteerde houten delen, willekeurig in drie verschillende grijstinten geplaatst, heeft het schoolgebouw een weliswaar robuuste, maar tegelijkertijd warme uitstraling. De gymzaal, gelegen op de hoek van het gebouw, is bekleed met een metalen gevelbeplating met een grove ronde profilering.

www.youtube.com/watch?v=fsIPNKIb-MY